Psycho-educatieve Groep Hoogbegaafdheid

In Deventer start binnenkort een psycho-educatieve hoogbegaafdheid groep. Deze groep is bedoeld voor mensen die al lang weten dat ze hoogbegaafd zijn, maar ook mensen die het pas kort weten of sterk vermoeden dat dat het geval zou kunnen zijn. We behandelen in twintig sessies van drie uur systematisch de thema’s die spelen bij hoogbegaafden en gaan alle levensgebieden langs. De grootste kracht van de groep ligt in het deel uit maken van een groep waarin je je niet hoeft aan te passen aan het gemiddelde. Door met andere hoogbegaafden te zijn herken je jezelf in dingen waarvan je dacht dat jij de enige was. Omdat we allemaal behoefte hebben om erbij te horen hebben we ons bewust of onbewust aangepast en vooral geprobeerd om niet af te wijken of raar te zijn. Omdat dit eigenlijk maar beperkt of slecht lukt heeft dit van jongs af aan een negatieve invloed op het zelfbeeld. Veel hoogbegaafden zijn ook buitengesloten of gepest. En ook als dat aanpassen redelijk gelukt is heb je ergens jezelf bewust of onbewust ingehouden, kleiner gemaakt, etc. Het deelnemen aan de groep heeft dan ook een positief effect op het zelfbeeld. Dit kan een nieuwe start betekenen in het omgaan met jezelf en je omgeving. De groep heeft dan ook naast de educatieve opzet een therapeutisch of helend effect.

Voor wie?
De groep is bedoeld voor mensen die meer willen weten over hoe hoogbegaafdheid in hun leven doorwerkt en al dan niet psychische klachten ervaren. Het deelnemen aan de groep is daarnaast een krachtige weg om als ouder je hoogbegaafde kinderen te kunnen helpen.

Trainers
Sanny Uitentuis GZ-psycholoog en Ingrid van de Weerd, GZ-psycholoog hebben een ruime ervaring in het begeleiden van volwassenen. Dit betreft zowel individueel als groepsgewijze behandeling. We zijn beiden geschoold door Maud van Thiel. Deze training over hoogbegaafdheid is gebaseerd op het Delphi-model Hoogbegaafdheid. Zie voor meer informatie het boek Kracht en Kwetsbaarheid van Maud van Thiel en Imanda Slief-Boom. We zijn beiden ervaringsdeskundig door onze eigen hoogbegaafdheid en door het opvoeden van hoogbegaafde kinderen.

Praktische informatie
Start 27 september 2023. In totaal tweewekelijks 20 keer in de loop van een jaar. Twee keer per jaar starten de groepen. Een volgende groep staat gepland voor februari 2024. Tijdstip: woensdagochtend 9.30 tot 12.30 uur.

Graag geven we je meer informatie in een vrijblijvend gesprek. We kunnen daarin onderzoeken of de groep bij je past ofwel dat je meer profiteert van individuele coaching/behandeling die we je ook kan bieden.  In bepaalde gevallen kan je zorgverzekeraar een deel van de kosten vergoeden.

Contact info@uitentuispsychologenpraktijk.nl , tel. 06-11238813 (spreek aub  de Voicemail in).